Dat is de Sajs (2013)

Duo X-Elle, Dorrie Satijn (ex-Odeon) en Marie-Ange Castermans, viert met theatershow ‘Dat is de Sajs’ haar 11-jarig bestaan. De show draaide om de Maastrichter stadsfiguur Annie van Loo, bekend als ‘Vrouw Versjevee’.

Annie van Loo heeft naam gemaakt met ’’t nejkiske vaan Vrouw Verzjevé’ en ook heeft zij een aantal carnavalsliedjes geschreven. Door het overdragen van haar schatkist vol Limburgse volkscultuur aan Duo X-Elle, blijven alle mooie herinneringen levend. ‘Duo X-Elle laat iedereen die het wil genieten en lachen van herinneringsvolle traditie en Maastrichter historie’, aldus het persbericht. Bij deze traditie hoort ook de ‘sjariteit’. De opbrengst van deze productie ging naar ‘Stichting de Knoevel’ die zich inzet voor families met een ernstig ziek kind.

Odeon gooide zich in een bocht om haar steentje bij te draaien en alle Maastrichtse nummers te leren. De niet-Maastrichtenaren onder ons (en dat waren er nogal wat) werkten hard aan het benodigde ‘Mestreechse aksent’. Tijdens de generale repetitie was een journalist van Dagblad de Limburger aanwezig wat een mooie teaser voor de voorstelling opleverde!

Mestreechs Madame Tussauds

Na vier succesvolle (en uitverkochte) voorstellingen van “Dat is de Sajs” resten ons nu nog de herinneringen. Het fotoalbum laat alle bijzondere momenten nog eens herleven. Zoals de flessen wijn die op zondag opeens in de kleedkamer van de dames verschenen om “Petit Paris” verder op te fleuren (op de foto zie je nog lege glazen) en Pater Castorius, die op zondagavond (eindelijk) (wei)water in zijn vat had zitten om het “Mooswief” te zegenen.