La Traviata (2023)

Na het succes van Der Freischütz werd Odeon benaderd om in oktober 2023 nogmaals de koorzang van een productie van Opera Compact voor haar rekening te nemen. Deze keer ging het om  “La Traviata” van Giuseppe Verdi: de meest geliefde opera, maar dan in een verrassend nieuw arrangement voor jazz-ensemble van Marijn van Prooijen.

Het verhaal: Violetta is verliefd op Alfredo, maar door een dure belofte aan zijn vader, Giorgio Germont, is zij uiteindelijk gedoemd om een eenzame dood te sterven. Verdi koos er welbewust voor zijn thema hedendaags neer te zetten en daarmee de hypocrisie van zijn tijd aan de kaak te stellen. In de enscenering van Sybrand van der Werf staat een #zelfbewuste Violetta centraal, die haar charmes gebruikt om te overleven in een mannenmaatschappij. Omdat het beeld dat men van haar heeft niet anders toelaat, wordt zij uiteindelijk, verzwakt door ziekte, door deze zelfde maatschappij #afgedankt. Naast de onweerstaanbaar romantische muziek is de opera een tijdloze aanklacht tegen beeldvorming en vooroordelen.

   
 

Locatie
De Koninklijke Nederlandse Papierfabriek (nu SAPPI) was gastheer van de vijf voorstellingen (6, 7, 8 en 13, 14 oktober 2023). Wist je dat de opera La Traviata door Verdi in dezelfde periode (~150 jaar geleden) geschreven is als de bouw van de fabriekshal waarin we de voorstellingen hebben gegeven? In de hal waar wij het publiek verwelkomen hebben voornamelijk vrouwen gewerkt die de kwaliteit van het papier controleerden. Sterke vrouwen net als Violetta.

In de blog Succesvolle uitvoeringen La Traviata vertellen we hoe we de uitvoeringen als koor ervaren hebben.

Cast en Crew
Dirigent: Rick Schoonbeek
Regisseur: Sybrand van der Werf
Arrangement: Marijn van Prooijen
Scenografie: Fleur Ummels

Violetta: Maartje Rammeloo
Alfredo: Denzil Delaere
Germont: Marcel van Dieren
Barone/Dottore: Pieter Nass
Gastone: Pascal Franssen
Annina: Sara Wijlaars
Flora: Lydia Kakopierou (6, 8 en 14 oktober), Maia Steinberg (7 en 13 oktober)

Koordirigent: Jacqueline Nelissen
Koor: Vocal Group Odeon

Piano: Willem Suilen
Saxofoon/klarinet 1: Daniel Daemen
Saxofoon/klarinet 2: Michiel van Dijk
Contrabas: Marijn van Prooijen
Drums: Geert Roelofs

Foto’s: Sanne Linssen Fotografie