Over ons

Vocal Group Odeon werd in 1982 opgericht als jongerenkoor binnen een parochie in Maastricht. Na een aantal jaren gezongen te hebben met piano, werd in 1988 de stap gezet om de piano aan de kant te schuiven en “a capella” verder te gaan. Om de interactie met het publiek te verbeteren, moet alles “oet de kop”. En omdat je zonder klapper niet weet wat je met je handen moet doen, deed de choreografie haar intrede. Zelfs na meer dan 25 jaar vrezen we nog steeds de woorden van Jacqueline die onherroepelijk op enig moment bij het instuderen van een nieuw lied roept: “… zo, en noe oet de kop en met pèskes”.

De theaterconcerten
Odeon streeft naar perfectie in muziek, maar is meer dan muziek alleen. Het is een combinatie van theater en a capella muziek, vaak met een humoristische twist. In Maastricht staan we vooral bekend om onze theaterconcerten. Met een knipoog naar ‘The Sound op Music’ werd in 2010 ‘JodelodelOdeon’ gepresenteerd. Onze show ‘Odeonatic’ (2013) was gebaseerd op de absurditeit van de jaren zestig en onze meest recente show ‘A Fistful of Odeon’ (2016) herinnerde aan een spaghetti Western “who-done-it” thema. Ons volgende theaterconcert staat gepland voor October 2019 en heeft een science fiction thema.

Odeon neemt ook deel aan theaterproducties van anderen. Onze deelname aan de theaterproductie LICHT tijdens de Heiligdomsvaart in 2011 was een uitstapje naar de klassieke muziek. Maar ook voor de Maastrichtse dialectproductie “Dat is de sajs” (2013) ter ere van het 11-jarig bestaan van Duo X-Elle draaide Odeon haar hand niet om. Tijdens ons volgende project ‘Verklanking’ wordt het concept Wetenschap vertaald naar muziek. Dit innovatieve concert is een samenwerking tussen twee percussie ensembles, een solo zangeres, dansers, wetenschappers en Odeon en wordt drie keer uitgevoerd eind 2018 en begin 2019.

Vocal Group Odeon heeft ook diverse keren het Limburgs Korenfestival gewonnen en stond op het podium met het Nederlands Kamerkoor.

De dirigente
Odeon staat onder leiding van Jacqueline Nelissen (1967). Ze behaalde na haar conservatoriumstudie Algemene Muzikale Vorming in Maastricht (1992) haar diploma koordirectie in Tilburg bij Cees Rotteveel en Frans Moonen. Toch bleef ze op zoek naar nieuwe kennis. Zo nam ze deel aan diverse cursussen en workshops, waaronder de Kurt Thomascursus en workshops bij de Swingle Singers en Simon Carrington van de King’s Singers. Dat ze zich daarmee wist te onderscheiden, blijkt uit het feit dat ze met diverse koren eerste prijzen in de wacht sleepte op korenfestivals. Dit gold voor de vocale ensembles Bon Temps en Silhouette, voor kamerkoor Transparence en ook voor Vocal Group Odeon. Jacqueline’s sterkste punt is haar veelzijdigheid, waardoor zij zowel lichte muziekensembles als kamerkoren op hoog niveau laat musiceren.

De leden
Odeon bestaat uit 20-25 leden. Meestal zingen we 4- (SATB) tot 7- (SSAATBB) stemmige stukken, maar we hebben het ook wel eens nog gekker gemaakt (14-stemmig).

Repetitie
Odeon repeteert elke donderdag van 20:00 – 22:00 uur in OBS de Kring in Maastricht. Stuur even een berichtje of bel met Cisca Stevens (043 458 3130) als je langs wilt komen, dan weet je zeker dat we er ook zijn!

OBS de Kring
Stellendaal 15
6228 GC Maastricht
043 361 1647