Over ons

Vocal Group Odeon werd in 1982 opgericht als jongerenkoor binnen een parochie in Maastricht. Na een aantal jaren gezongen te hebben met piano, werd in 1988 de stap gezet om de piano aan de kant te schuiven en “a capella” verder te gaan. Om de interactie met het publiek te verbeteren, moet alles “oet de kop”. En omdat je zonder klapper niet weet wat je met je handen moet doen, deed de choreografie haar intrede. Zelfs na meer dan 35 jaar vrezen we nog steeds de woorden van Jacqueline die onherroepelijk op enig moment bij het instuderen van een nieuw lied roept: “… zo, en noe oet de kop en met pèskes”.

De theaterconcerten

Odeon streeft naar perfectie in muziek, maar is meer dan muziek alleen. Het is een combinatie van theater en a capella muziek, vaak met een humoristische twist. In Maastricht staan we vooral bekend om onze theaterconcerten. Onze show ‘Odeonatic’ (2013) was gebaseerd op de jaren zestig en ‘A Fistful of Odeon’ (2016) herinnerde aan een spaghetti Western “who-done-it” thema. Ons meest recente theaterconcert ‘iOdeon’ (2019) had de mens versus en de machine als thema. Voor 2025 staat het volgende theaterconcert op de planning. Het thema houden we nog even geheim.

Als koor en dirigent er uitdaging in zien doet Odeon, op projectbasis, ook mee met theaterproducties van anderen. Zo werd tijdens ons project ‘Verklanking’ het concept Wetenschap vertaald naar muziek. Dit innovatieve concert was een samenwerking tussen twee percussie ensembles, een solozangeres, dansers, wetenschappers en Odeon en werd drie keer uitgevoerd eind 2018 en begin 2019. Ons meest recente uitstapje was met Opera Compact. In 2023 namen we de koorwerken van de opera ‘La Traviata’ voor onze rekening, die we vijf keer uitvoerden in papierfabriek Sappi.

Vocal Group Odeon heeft diverse keren het Limburgs Korenfestival (LKF) gewonnen en stond op het podium met het Nederlands Kamerkoor. In 2022 won Odeon tijdens het ‘Deutches Chorfest’ in Leipzig de ‘Sonderpreis für Emotionalster Auftritt’.

De dirigente

Odeon staat onder leiding van Jacqueline Nelissen (1967). Ze behaalde het diploma Algemene Muzikale Vorming aan het Conservatorium te Maastricht en het diploma Koordirectie aan het Conservatorium in Tilburg. Zelfs in deze vroege jaren was Odeon al van de partij om te zingen op haar examen.

De rode draad in haar carrière is echter Odeon, dat eerst vooral deelnam aan wedstrijden, een drietal keer het LKF won en in 2018 de Themaprijs van datzelfde festival kreeg. Odeon is geen ‘normaal’ koor, Jacqueline ook geen ‘normale’ dirigent. Flexibiliteit en incasseringsvermogen, groepsgevoel en gevoel voor humor zijn bij beiden in grote mate aanwezig en gevraagd.

Naast Odeon werkt Jacqueline ook aan het Kreisgymnasium Heinsberg. Ze geeft reguliere muzieklessen en leidt de koren en koorklassen. Ook geeft zij workshops en webinars (koorscholing, beweging of presentatie) voor diverse Nederlandse en Duitse zangersbonden en muziekscholen. Tenslotte is zij vast jurylid voor korendagen van verschillende koorkringen.

De leden
Odeon bestaat uit 20-25 leden. Meestal zingen we 4- (SATB) tot 7- (SSAATBB) stemmige stukken, maar we hebben het ook wel eens gekker gemaakt (14-stemmig).

Repetitie
Odeon repeteert elke donderdag van 20:00 – 22:00 uur in Wijkcentrum Het Ruweel, Malbergsingel 62 in Maastricht. Vraag je je af of Odeon iets voor jou is of wil je graag een repetitie bijwonen om de sfeer te proeven, neem dan contact op met Nicole Bevk (+32 465 03 10 30) of laat een berichtje achter via het contactformulier. We nemen dan contact me je op om iets af te spreken.