Over ons

Vocal Group Odeon werd in 1982 opgericht als jongerenkoor binnen een parochie in Maastricht. Na een aantal jaren gezongen te hebben met piano, werd in 1988 de stap gezet om de piano aan de kant te schuiven en “a capella” verder te gaan. Om de interactie met het publiek te verbeteren, moet alles “oet de kop”. En omdat je zonder klapper niet weet wat je met je handen moet doen, deed de choreografie haar intrede. Zelfs na meer dan 25 jaar vrezen we nog steeds de woorden van Jacqueline die onherroepelijk op enig moment bij het instuderen van een nieuw lied roept: “… zo, en noe oet de kop en met pèskes”.

De theaterconcerten
Odeon streeft naar perfectie in muziek, maar is meer dan muziek alleen. Het is een combinatie van theater en a capella muziek, vaak met een humoristische twist. In Maastricht staan we vooral bekend om onze theaterconcerten. Met een knipoog naar ‘The Sound op Music’ werd in 2010 ‘JodelodelOdeon’ gepresenteerd. Onze show ‘Odeonatic’ (2013) was gebaseerd op de absurditeit van de jaren zestig en ‘A Fistful of Odeon’ (2016) herinnerde aan een spaghetti Western “who-done-it” thema. Ons meest recente theaterconcert iOdeon (2019) had een science fiction thema.

Odeon neemt ook deel aan theaterproducties van anderen. Onze deelname aan de theaterproductie LICHT tijdens de Heiligdomsvaart in 2011 was een uitstapje naar de klassieke muziek. Maar ook voor de Maastrichtse dialectproductie “Dat is de sajs” (2013) ter ere van het 11-jarig bestaan van Duo X-Elle draaide Odeon haar hand niet om. Tijdens ons volgende project ‘Verklanking’ wordt het concept Wetenschap vertaald naar muziek. Dit innovatieve concert is een samenwerking tussen twee percussie ensembles, een solo zangeres, dansers, wetenschappers en Odeon en wordt drie keer uitgevoerd eind 2018 en begin 2019.

Vocal Group Odeon heeft ook diverse keren het Limburgs Korenfestival gewonnen en stond op het podium met het Nederlands Kamerkoor.

De dirigente
Odeon staat onder leiding van Jacqueline Nelissen (1967). Ze behaalde het diploma Algemene Muzikale Vorming aan het Conservatorium te Maastricht en het diploma Koordirectie aan het Conservatorium in Tilburg. Zelfs in deze vroege jaren was Odeon al van de partij om te zingen op haar examen.

Lag de nadruk eerst meer op het dirigeren van klassieke koren, later verschoof haar interesse meer naar muziektheater, veelal op locatie. Een voorbeeld hiervan is kamerkoor Transparence met een opera van Banchieri in het Landbouwbelang en het kinderconcert ‘Fabelachtig’ waarmee ze de Kip-prijs van de stad Maastricht in ontvangst mocht nemen.

De rode draad in haar carrière is echter Odeon, dat eerst vooral deelnam aan wedstrijden, een drietal keer het LKF won en in 2018 de Themaprijs van datzelfde festival kreeg, maar al snel vanuit de behoefte contact te maken met het publiek steeds meer muziektheater maakte. Dit resulteerde in een aantal zeer geslaagde theaterconcerten, waarbij de grenzen van het a capella muziekrepertoire verlegd werden, mede dankzij de arrangementen van Peter Weltens.

Odeon is geen ‘normaal’ koor, Jacqueline ook geen ‘normale’ dirigent. Flexibiliteit en incasseringsvermogen, groepsgevoel en gevoel voor humor zijn bij beiden in grote mate aanwezig en gevraagd.

Naast Odeon leidt Jacqueline de koren en koorklassen van het Kreisgymnasium Heinsberg, waarmee ze al tweemaal  aan de Chorbiennale te Aken heeft deelnam en a capella groep Beilage Extra. Daarnaast is ze dirigent van het Showkoor van het Stella Maris Cabaret. 

De leden
Odeon bestaat uit 20-25 leden. Meestal zingen we 4- (SATB) tot 7- (SSAATBB) stemmige stukken, maar we hebben het ook wel eens gekker gemaakt (14-stemmig).

Repetitie
Odeon repeteert elke donderdag van 20:00 – 22:00 uur in Wijkcentrum Het Ruweel, Malbergsingel 62 in Maastricht. Vraag je je af of Odeon iets voor jou is of wil je graag een repetitie bijwonen om de sfeer te proeven, neem dan contact op met Suzanne Mooi (06 39 21 15 47) of laat een berichtje achter via het contactformulier. We nemen dan contact me je op om iets af te spreken.